Kuchnia nasza codzienna: lody śmietankowe

Są tańsze, niż w sklepie, bez niepotrzebnych dodatków, smaczne i łatwe w przygotowaniu. Lody śmietankowe. 

Potrzebujemy 1 litr śmietanki 36% do ubijania; 0,5 litra słodzonego mleka skondensowanego. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem lub, jak w moim przypadku, przy pomocy robota kuchennego. Po 3-4 minutach dolewamy skondensowane mleko. Miksujemy jeszcze 3 minuty. Przekładamy ubitą masę do pojemnika (lub dwóch), wkładamy na 4 do 5 godzin do zamrażarki (lub po prostu na noc). I już. 

Gdy lody są w zamrażarce dłuższy czas, warto przed podaniem wyjąc pudełko z nimi na 15 min. Inaczej będą dość twarde. Oczywiście lody można przyozdobić i wzbogacić owocami, np. malinami. Smacznego!

kjk

lipiec 2024

Dzień Lodów przypada na 21 lipca. Lato to czas, który kojarzy się przede wszystkim z zimnymi deserami. Nie ma lepszej okazji do zajadania się orzeźwiającymi pysznościami niż Dzień Lodów. Wtedy nawet najbardziej konsekwentni rodzice dają swoim pociechom odrobinę luzu i pozwalają na kilka gałek więcej niż zawsze.