Proponuję coś podpatrzonego u pani Marii: śmietankowo – truskawkowy deser na zimno czyli truskawkowy puch.
Potrzebujemy:
500 g mrożonych truskawek (lub świeżych porządnie schłodzonych)
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
szklanka (250 ml.) śmietanki kremówki 30%
szczypta soli
Potrzebny też jest ręczny blender i mikser.
Truskawki należy lekko rozmrozić, ale tylko odrobinę. W naczyniu dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy i blendujemy na jednolitą masę. Można zostawić kilka truskawek w całości do dekoracji.
W drugim wysokim naczyniu dobrze schłodzoną (można na pół godziny włożyć do zamrażarki) śmietankę ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy się do przecieru truskawkowego i miksujemy.
Gotowy deser rozkładamy do miseczek lub pucharów, dekorujemy truskawkami. Może też przybrać puchary miętą lub melisą. Smacznego!
styczeń 2021